Duka Polska | Artykuły
17071
page,page-id-17071,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.1,vc_responsive

Artykuły

Artykuły

Wapno pomoże Ci zaoszczędzić.

Oceniając pierwsze wjazdy kombajnów na pole potwierdza się to czego się obawialiśmy od jakiegoś czasu, susza w wielu regionach polski spowodowała znaczne obniżki plonu.
Taka sytuacja powoduje, że każdy z nas będzie szukał oszczędności. Nie można jednak szukać ich na siłę, by nie spowodowało to kolejnych, a nawet większych w następnym sezonie.

Dlatego warto pamiętać, że:

– W związku z suszą i, co za tym idzie niskimi plonami, w glebie zostało dużo składników pokarmowych, które musimy uwolnić, aby zniwelować straty.
– Jeżeli już się zdecydujemy na ograniczenie nawożenia P i K musimy pamiętać, że wapnowanie w znaczny sposób wpływa na wzrost wykorzystania składników pokarmowych z gleby.
– Rola wapna nawozowego jest zdecydowanie inna niż nawozów azotowych, potasowych, fosforowych czy mikroelementowych, pełni ono funkcję regulatora i strażnika prawidłowego odczynu gleby.

Wysoka kwasowość wpływa ograniczająco zarówno na pobieranie fosforu glebowego, jak i tego pochodzącego z nawożenia.
Wapnowanie zwiększa ilość dostępnego fosforu dla roślin. Poprawie ulega również gospodarka innych składników pokarmowych (szczególnie azotu, siarki, magnezu i potasu).
Przy pH 4,5 nawozy NPK pobierane są w następujących ilościach:
– azotowe w 35%,
– potasowe 40%,
– fosforowe w 25%.
Natomiast przy pH 7 efektywność stosowania NPK dochodzi do 95%.
Dlatego nie zapominajmy o najtańszym nawozie z magnezem jakim jest Magnesiumkalk.

jeczmien jary

Znaczenie odpowiedniego pH w glebie

Na zdjęciach poniżej widzimy jak duże znaczenie ma odpowiednie pH gleby. Od uregulowania odczynu powinniśmy rozpocząć. Odczyn gleby pH decyduje o jej życiu biologicznym gleby i o przyswajalności składników pokarmowych. Na glebach bardzo silnie zakwaszonych o pH 4 – azot, fosfor, potas, wapń, magnez są bardzo słabo dostępne dla roślin. Przyswajalność ich zwiększa  w miarę wzrostu pH.  Stosując nawozy azotowe wzmaga intensywność zakwaszania gleb – 1 kg N z nawozu mineralnego wywołuje zakwaszenie równoważne 2 kg CaO. Innym źródłem zakwaszania gleb są jony H+ uwalniane w trakcie wietrzenia w glebach związków żelaza, manganu i siarki.
Warto podkreślić, że w warunkach niskiego pH najmniej z pośród makroelementów dostępny dla roślin jest – magnez.  Dlatego bezwzględną konieczność nawożenia wapnem i magnezem gleb zakwaszonych i jednocześnie ubogich w magnez. Dlatego jeśli nie udało się zastosować wapnowania jesienią Magnesiumkalk warto sięgnąć po wapno interwencyjne w formir granulowanej – Dolokorn.

łyku
2
3